6 Aug 2013

turkish red lentil soup | sopa turca de lentilhas vermelhas [kırmızı mercimek çorbası]


english version


the second time I travelled to Istanbul all alone was in a very cold February. one of those nights, a friend took me to a small restaurant for us to be able of warming ourselves and talk for a while without the uncomfortable shivering typical of the season. three things I remember of that night: he told me he’s Kurdish, he presented me the magnificent works of Yüksel Arslan – that had a retrospective exhibition then and I saw the day after – and that the soup he ordered for me was great. it was velvety, robust and exquisitely fragrant [beyond being sold at a very low price]. during my stay I looked for it almost every night, right before taking the tram and getting back to the cheap hostel where I rented a room.







    TURKISH RED LENTIL SOUP  [kırmızı mercimek çorbası]
  

     INGREDIENTS . serves 4 persons.

     º 210g red lentils  
     º 1 medium onion, roughly chopped
     º 1 big carrot or 2 small ones, cut in cubes
     º 2 tb extra virgin olive oil
     º 1 tb all purpose flour
     º 1.5l (6 cups) boiling water  
     º 125ml (½  cup) whole or skimmed milk  
     º 1 ½ ts salt
     º 1 small bunch of fresh mint 
     to serve:
     º dried mint 
     º Turkish red pepper (Aleppo pepper) 
     º freshly squeezed lemon juice

  
     METHOD

in a pot, sauté the onion with the olive oil. add carrots and lentils, as well as flour. make sure the flour is well combined and add boiling water. season with salt and simmer until all vegetables are tender [around 20-25 minutes]. process with an immersion blender until it presents velvety and uniform. add milk and mint and cook for one more minute after it returns to boil. keep the lid on the pot for another five minutes, so the aromas are condensed in the soup. serve sprinkled with Turkish red pepper, dried mint and freshly squeezed lemon juice.

* for a vegan version, omit the milk and add 125ml of boiling water when adding the rest of it.


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versão portuguesa 


a segunda vez que viajei só para Istambul foi num Fevereiro muito frio. numa dessas noites, um amigo levou-me a um pequeno restaurante para que pudéssemos aquecer-nos e falar sem o tiritar desconfortável característico da época. recordo três coisas dessa noite: que me disse ser Curdo, que me apresentou os magníficos trabalhos de Yüksel Arslan – que tinham uma exposição retrospectiva então, que vi no dia seguinte – e que a sopa que pediu para mim era extraordinária. era aveludada, robusta e agradavelmente perfumada [além de ser vendida a um preço muito baixo]. durante a minha estadia, procurei-a quase todas as noites, antes mesmo de apanhar o eléctrico e voltar à pensão barata em que havia alugado um quarto.






     SOPA TURCA DE LENTILHAS VERMELHAS  [kırmızı mercimek çorbası]


     INGREDIENTES . para 4 pessoas.

     º 210g lentilhas vermelhas
     º 1 cebola média, picada grosseiramente
     º 1 cenoura grande ou 2 pequenas cortadas em cubos
     º 2 colheres de sopa de azeite extra virgem
     º 1 colher de sopa de farinha de trigo T55 ou T65 (sem fermento)
     º 1.5l (6 copos) água a ferver
     º 125ml leite gordo ou meio gordo
     º 1 ½ colher de chá de sal grosso (ou a gosto)
     º 1 molho pequeno de hortelã fresca
     para servir:
     º hortelã seca
     º pimenta vermelha turca
     º limão em gomos


     MÉTODO

numa panela, salteia a cebola no azeite. adiciona a cenoura e as lentilhas, bem como a farinha. mistura bem e adiciona a água a ferver. tempera com sal e cozinha em lume médio até que todos os vegetais se apresentem macios [cerca de 20-25 minutos]. passa com a varinha mágica ou o liquidificador, até que se apresente homogénea e aveludada. adiciona o leite e a hortelã e cozinha por mais um minuto após retomar a fervura. manter a tampa da panela tapada por 5 minutos, para que os aromas se concentrem no preparado. serve polvilhada com pimenta vermelha, hortelã seca e sumo de limão espremido no momento.

* para uma versão vegana, omitir o leite e juntar 125ml de água quando adicionar a restante.


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